A KZMVESSG EZER VE
A KRPT-MEDENCBEN 2009.
Pcs-Baranyai Kereskedelmi s Iparkamara - 7625 Pcs, Majorossy I. u. 36.
Tel.: 72/507-148 - Fax: 72/507-152 - e-mail: pbkik(kukac)pbkik.hu - www.pecsikamara.hu
 

Kpgalria

A kzmvessg ezer ve a Krpt-medencben 2009

Pcs megyei jog vros

Pcs megyei jog vros, Magyarorszg negyedik legnagyobb vrosa, a ht regionlis kzpont egyike, Baranya megye szkhelye.
A kelta s pannon trzsek lakta vidken a 2. szzad elejn a rmaiak alaptottak vrost Sopianae nven. A telepls a 4. szzadra tartomnyi szkhelly s a korai keresztnysg egyik jelents kzpontjv vlt. Az ebbl az idszakbl szrmaz keresztny temeti ptmnyegyttest az UNESCO Vilgrksgi Bizottsga 2000 decemberben felvette a vilgrksgi listra.
A pspksget kzel ezer ve, 1009-ben Szent Istvn kirly, az orszg els egyetemt 1367-ben Nagy Lajos kirly alaptotta. (Ma is itt mkdik az orszg legnagyobb ltszm egyeteme, kzel 34 ezer hallgatval.) A kzpkori Pcset az orszg kulturlis, mvszeti letnek egyik kzpontjv tette Janus Pannonius pspk, a magyar humanizmus nagy kltje, a latin nyelv magyar kltszet legjelesebb kpviselje.
A 150 ves trk hdoltsg utn - e korszak gazdag ptszeti emlkeinek megrzsre nagy figyelmet fordtott a vros -, 1780-ban Pcs szabad kirlyi vrosi rangot kapott Mria Terzia kirlyntl. Ezt kveten erteljes polgrosods, gazdasgi fejlds indult el. Az iparosods a 19. szzad els felben jelentsen felgyorsult, a Zsolnay-kermia, a Littke-pezsg, az Angster-orgona vilghrv vltak.
Pcs mindig soknemzetisg telepls volt, kulturlis rtegek rakdtak egymsra, nemzetisgek hagyomnyai, rtkei tvzdtek kt vezredes trtnete sorn. Svbok, horvtok, szerbek, romk s magyarok ma is bkben lnek egymssal.
A vros 2010-ben Eurpa Kulturlis Fvrosa lesz.

A jelen kzmvesei

A Magyar Kereskedelmi s Iparkamara ltal 2001-ben alaptott "Magyar Kzmves Remek" cmet 2007-ben a szakemberekbl ll zsri dntse alapjn 36 plyzatbl 21 plyam rdemelte ki termkeivel. 15 plyz emlklapot kap.
A 2007-ben meghirdetett felhvsra rkeztek be eddig a legnagyobb szmban nagyon sznvonalas plyamunkk. Ezrt mr a hatodik alkalommal vltozatlan sszettelben dolgoz tztag zsri dntse nem volt knny.
A Magyar Kzmves Remek cmet nyert plyzk kzl nhny mesterm olyan nagyszer kivitelben kszlt, hogy mg az elvrhat magas minsgi sznvonalat is messze meghaladtk. Ezek a trgyak a legkisebb technikai rszletekben is azt igazoltk vissza, hogy a szakmjukat felsfokon gyakorl mesterek ksztettk. Az alkotknak ezton is kifejezzk szinte elismersnket, mert kivl teljestmnyt nyjtottak.

Gulcsi Jnos elektromechanikus - Pcs

Plyzati tmja a pcsi zsinagga homlokzati rja.
A Gulcsi s Fia Elektromechanikai Kft. toronyrk, hajtmvek, ipari rarendszerek gyrtsval foglalkozik. A cg kivl munkjrt 1993-ban, 1995-ben, 1997-ben s 2002-ben is elnyelte a Pcs Expo vsri klndjt. 2005-ben Gulcsi Jnos elnyerte az v kzmvese djat.
A pcsi zsinagga homlokzati rjnak feljtsnl megjelensben s tartalmban is egyedlll megoldst alkalmazott. A kzs szmlapon kt mutat pr jelzi az id mlst, az egyik a kzp-eurpai idt, a msik a hber hagyomnyokat kveti. A zsri rtkelse alapjn a pcsi zsinagga homlokzati ralapjnak eszttikai s az raszerkezet klnleges megoldsrt Gulcsi Jnos plyzata megkapta a Magyar Kzmves Remek cmet.
(A fotn balra)

Mosonyi Csabn tojsr npi iparmvsz - Pcs

2005-ben mr sikerrel plyzott. Ezttal is hmes tojsokat mutatott be, geometriai mintkkal s nvnyek festlevelvel sznezve A hmes tojsok a Krpt-medence mintakincsn alapulnak, ennek hagyomnyos technikjval, a viaszos rssal kszltek, sznezse is a termszetes nvnyi anyagok fzetvel trtnt. vszzados hagyomny a hmes tojsok ksztse.
A sokfle technika kzl a legelterjedtebb volt a viasszal val rs. Jelentse volt a mintknak s a szneknek egyarnt. Ezrt hmes tojs rsa tbb egyszer tojsdsztsi mdnl, tvitt rtelm jelentse is igen meghatroz jelentsg. 2005-ben kezdett el sajt hmes tojs minta-kincstrt kszteni. Minden eddig dokumentlt mintt tojsra rta, s mra kzel 1600 darabos gyjtemnye van.
A plyzatra benyjtott, a magyar npi kultra gykereit bemutat, hagyomnyos technikval kszlt tojsok ppen ezt a nemes egyszersget s visszafogott megjelenst reprezentljk.
A zsri rtkelse: klnleges, egyni hangvtel alkotsok, ignyes, zlses a kivitelezs, amelyrt Magyar Kzmves Remek cmet rdemel.

Kovcs Valria vegfest - Kaposvr

Plyzatnak trgya: Kaposvr a virgok vrosa, hrom kp a Ftr pleteivel
Napjainkban az vegfests szinte kihalflben lv szakma, amely irnt az utbbi vekben ismt fellnklt az rdeklds. Magyarorszgon a 19. szzad vgn Rth Miksa teremtette meg a kzpkori vegfests hagyomnyaira alapozva, j mdszervel a kvetend irnyt.
"Mert a j vegfestmnynek mindig egyszer vonalakban tiszta sznezssel kell megalkotva lennie, minden kpszer s plasztikus hats kerlend". A sznes vegeken beraml fnnyel meghittebb, vidmabb lehet a teret varzsolni. Munkival ezt a hangulatot kvnja ersteni. Termkeit sajt zletben rustja, kzzel festett, egyedi jellegk miatt msutt nem kaphatk. Hatrozott fejlds rzkelhet a plyz eddig benyjtott munkihoz kpest. A szecesszis vegkpek tmja sszhangban s harmniban van a keretez dsztssel, jl kontrozott. A kzponti tma szpen megrajzolt, jl kidogozott, j perspektvj. Az alkalmazott sznek szpek. Plyzata Magyar Kzmves Remek cmet rdemel.

Nepp Dnes szjgyrt npi iparmvsz - Szekszrd

Csipks, rzveretes, aranyozott, fonott sallangos pards lszerszmmal plyzott. Csaldi hagyomnyait folytatva tanulta ki a szakmt, 1979 ta kisiparos, egyidejleg mestervizsgt is tett. Alapelve a precizits s a magyar szjgyrt hagyomnyok tisztelete. Ennek megfelelen lszerszmai teljes egszben kzzel szabottak s varrottak. Sok helyen alkalmaz rejtett varrst. Az ltala hasznlt br tartssgt a pcsi brgyr kivl minsg nvnyi cserzs brei garantljk. A pards magyar szgyhmokat elssorban fogathajt versenyzk szmra kszti. A dszcsatok rzbl ntttek s aranyozottak. A csipks csatos lszerszmoknl a fels brt mindenhol csipkzi, helyenknt a levkonytott altt brn alkalmazza. A fonott sallang, amely a mesterre jellemz egyni motvumokat tartalmaz, a lszerszm kszere. Ilyen fonsi technikt csak Magyarorszgon alkalmaznak, a vilg ms rszein nem ismerik.
Pards lszerszma a tle megszokott igen magas szakmai tudst tkrz ignyes, elegns s szp kivitelezs munka. Technolgiailag abszolt cscs!!! A plyamvek kztt is az egyik kiemelked alkots. zletben turistkat is fogad, lehetsget biztost mestersg bemutatk megtartsra is. Minden termke zsrizett. Lszerszmaival mr tbb fogathajt szerzett vilgbajnoki aranyrmet vagy ezstrmet. 2004-ben nyert elszr a Magyar Kzmves Remek cmet.